sunnuntai 8. kesäkuuta 2014

Ikkunalaudalla, osa II

Ikkunalautamme suuresta koosta huolimatta ne ovat silti paljon pienemmät kuin edellisen asunnon ihanan leveät ikkunalaudat. Ikkunat olivat kahdessa edellisessä asunnossa itään, ja vuosien aikana kertynyt huonekasviflora on myös sen mukainen. Nykyisen asuntomme ikkunat ovat etelään, tai kevyesti kaakkoon, ja tämän vuoksi kaikki edellisten asuntojen kasvit eivät enää viihdy ikkunalaudoilla. Ja hyvä niin, koska ikkunalaudoillemme (joita on huikeat kaksi) ei mahdukaan kaikki pienen asunnon kasvit.


Asunnon kahdeksasta orkideasta ainoastaan yksi on ikkunalaudalla. Kaksi niistä olen vastikään siirtänyt ruokapöydälle, kaksi ovat ikkunan viereisellä lipastolla, yksi tosiaan ikkunalaudalla ja loput kolme erillisellä kukkapöydällä. Kukkapöytä oli alun perin lakattu värisillellä lakalla, mutta kärsinyt käytössä sen verran, että päätin maalata sen valkoiseksi. Maali löytyi jo kotoa, ja pinnan hiominen kävi nopeasti, joten urakkaan ei mennyt kuin päivä. Jätin kuitenkin alapuolen maalaamatta, sillä se oli ihan hyväkuntoinen. Maalausjäljestä en voi olla kovinkaan ylpeä, sillä käyttämäni maalarinteippi oli noin millin liian leveä ja siksi reunat ovat rumat. Mutta sen näkee vain lattialla ryömivä, joten hällä väliä. Kasvipöydän alemmat hyllyt ovat minulle mysteeri. Miten pyöreille hyllyille asetellaan tavaraa? Ja mitä tavaraa? Nyt hyllyille kasaantuu kaikennäköistä kummallista kamaa (jonka tietenkin olen tätä varten siivonnut pois, heh heh).


Palmuvehkoille ja viirivehkoille ikkunalauta on aivan liian paahteinen, ja siksi ne ovatkin päätyneet asunnon länsiseinustoille oleviin kirjahyllyihin ja kaijuttimien päälle. Kirjahyllyyn on myös päässyt kultaköynnös ja yksi kliivia.

Ikkunalaudoilla on ainoastaan posliiniköynnös (joka muuten on tänä keväänä kasvanut hurjaa vauhtia), yksi aloe, se yksi jo kahteen kertaan mainittu orkidea, lilan värinen juoru ja yksi isokokoinen klivia.


Kaikki kasvit voivat tänä keväänä paremmin kuin koskaan. Aloe vaikuttaa olevan tyytyväinen lisääntyneestä valon määrästä ja juorukin puskee uusia versoja hullun lailla, ja on vihdoinkin saanut kaipaamani lilaa väriä. Ikkunalaudan vuosi sitten siskon kasvikokoelmasta kaapattu kliivia, jonka jaoin viime keväänä kolmeen, on vuoden aikana tehnyt kuusi uutta poikasta.Orkideat loukkaantuivat hieman muutossa ja muuttuneista kastelutavoista, mutta nyt lähes kaikki tekevät uusia kukkavarsia. Orkideani ovat kaikki joko valkoisia tai syvän pinkkejä, niin kuin alla oleva yksilö. Tämän orkidea on kukkinut samoilla kukilla jo yli vuoden. Muutaman kukan se on kuihduttanut pois.


Kyllästyin käyttämääni kastelutapaan orkideoiden kohdalla. Olen aiemmin upottanut kukat 10-20 minuutiksi ja sen jälkeen antanut ylimääräisen veden valua pois. Viimeisten kuukausien aikana olen lorauttanut kasteluvettä suoraan ruukkuun (mahdollisimman laajalle alueelle) niin, että suojaruukun pohjalle jää noin puolen cm:n lätäkkö. Kasvi imee nopeasti pohjallekin jääneet vedet. Myös toivottomat tapaukset (joiden kohdalla jo meinasin luovuttaa) ovat nykyään hyvän näköisiä.

En omista kastelukannua (en ole valitettavasti vielä törmännyt mukavan näköiseen) joten kastelukannuna toimii pullo. Se on melkein yhtä hyvä.


Muutaman kasvin lisäksi ikkunalaudoille kasaantuu väliaikaisesti ja vähemmän väliaikaisesti kaikennäköisiä juttuja, kuten teekuppeja, työkaluja, tulitikkuja ja tietenkin käsitöiden tekemiseen liittyvää rekvisiittaa. Alla vinkki siitä, mitä käsityörintamalla tapahtuu tällä hetkellä.


Ai niin, ehdit vielä osallistua korvakorujen arvontaan! Osallistumisaika päättyy tänään sunnuntaina kello 20, joten hopihopi kommenttia laittamaan! :)


2 kommenttia:

Maija kirjoitti...

Kliiviasta en ole koskaan kuullutkaan, heti heräsi uteliaisuus ja täytyy varmaan kattoa googlesta :) Oi ja voi mitkä ikkunalaudat, edellisessä asunnossa taisi olla ihan valtaisat jos nämä on niihin nähden pienet. Miksi, voi miksi nykyäänkin ei vaan voitaisi rakentaa paksuja seiniä syvillä ikkunalaudoilla? Yhdessä vuokrakämpässäni oli sellaiset ja rakastin sitä kämppää, vaikka se pienenpieni yksiö olikin :) Tuo kastelupullosi on muuten tosi kaunis.

Lilja kirjoitti...

Kyllä! Edellisissä asunnoissa (niitä on useampi) on ollut todella leveät ja syvät ikkunalaudat. Myös 52-rakennetussa talossa, jossa asuimme jo useampi vuosi sitten, oli suuret ikkunalaudat. Kevään asunnonetsimisen yhteydessä katselinkin krittiisesti ikkunalautoja ;) Kyllä se tekee tilan tuntua! Kastelupullo on kätevä, ja ihan Ikeasta vain, ei sen kummempi...