tiistai 13. marraskuuta 2012

Lucia

 
Viimesten viikkojen aikana on supervauhtia valmistunut paitsi piparkakkuja myös seuraava neule.


Olen kauan jo suunnitellut tekeväni ohuen, mielellään vaalean, silkkivillaisen neuletakin. Langat tilasin noin kuukausi sitten TitiTyystä, ja samalla tilasin myös toiset langat, joista ehkä ilmestyykin pikkuhiljaa tuloksia tänne.


Luonnonvalkoinen neule sai nimensä Lucia-perinteen mukaan, sillä se valmistui sopivasti iltojen pimentyessä, joulun lähestyessä.

Lucia

Ohje: oma (Ravelry)
Lanka: BC Garn Silkbloom extra fino, 200 g
Puikot: 3,00 mm
Napit: helmiäistä 10 mm, NappitalostaItse malli on yksinkertainen. Neule on neulottu pääntiestä helmaa kohti. Helmassa, pääntiessä ja hihansuissa on *1o takareunasta, 1n takareunasta* -resoria kapea kaistale, helmaa kohti tihentyvään reikäkoristukseen olen ovelasti piilottanut suurimman osan helman lisäyksistä.


Mielestäni neuleesta tuli varsin onnistunut; se on ihanan kevyt, melkein kuin huntu. Lanka ja napit kiiltävät kauniisti, ja neuleessa on mielestäni sitä samaa herkkyyttä, jota Luciakin välittää.


Lucia-perinne on vanha, ja monille hyvin merkittävä. Se näkyy paitsi Senaatintorilla Lucia-päivänä, myös ihmisten reaktiossa. Lucia koskettaa kaikenlaisia, nuoria ja vanhoja. Se näkyy ihmisten silmissä, kun Lucian kynttilät sytytetään.

 
Tänä vuonna olen saanut kunnian olla yksi Finlands Lucia -ehdokkaista. Jo ehdokkuus on itsessään ihme. Siitä lähtien, kun olin yhdeksänvuotias, ja ihana isosiskoni oli Esbo Lucia, kyyneleet ovat nousseet silmiini myös ainoastaan ajatellessani sitä, kuinka kaunis hän silloin oli. Mitään Luciaa kauniimpaa ei mielestäni maailmassa ole.


Lucian hohdokkaiden julkisuuden hetkien takana piilee raskas tehtävä. Lucia omistautuu noin kuukauden ajan täysin tehtävälleen, yhteisen hyvän vuoksi. Luciapäivän Tuomiokirkon tilaisuuden lisäksi ohjelmassa on noin 80 muuta tehtävää, jotka ovat kaikki omalla tavallaan merkittäviä. Vaativimmat tilaisuudet ovat varmasti sairaaloissa ja vanhainkodeissa, joissa Lucian läsnäolon merkitys on todennäköisesti suurimmillaan.

Tätä seuraa siis todennäköisesti ihan tavallinen käsityökausi, tai sitten sellainen hyvin pienimuotoinen, riippuen siitä, miten tässä käy. Perjantaina julkaistiin jo haastattelut lehdissä, Yle Vegassa ja Yle Femin Min morgonissa. Lisätietoa Lucia-perinteestä, kampanjasta ja äänestyksestä löytyy Folkhälsanin sivuilta.

Äänestämällä osallistuu samalla kampanjaan, jonka tulot tukevat vasten tahtoaan yksinäisiä vanhuksia. Pienellä eleellä voi auttaa sellaisia, jotka eivät välttämättä edes uskalla pyytää apua.

7 kommenttia:

Tiina kirjoitti...

Kiitolaukkasin Ravelrystä vielä tänne blogiinkin ihailemaan tuota takkiasi. On se kaunis, samoin sinä. :) Olisit kyllä valtavan kaunis Lucia-neito, toivottavasti ääniä tulee paljon!

Jatta kirjoitti...

Älyttömän kaunis! Ja sinä myös :) Onnittelut myös ehdokkuudesta joka toi samalla neuleelle osuvan nimen.

Lilja kirjoitti...

Kiitos paljon teille, Tiina ja Jatta! Tämä onkin äärettömän jännittävää - suurin osa äänestäjistä on kuitenkin tuntemattomia, sillä kuka vain voi äänestää. Onneksi olen Lucia-kuorossa mukana, eli odotettavissa on paljon hyväntekeväisyyttä lopputuloksesta huolimatta! :)

Pitää vielä vahvistaa napinlävet, napit olivatkin sitten liian pienet, ja neule ei oikein tahdo pysyä kiinni. Uusi lempparineule joka tapauksessa!

Elli ja Aura kirjoitti...

Voi ihana Lilja <3 Niin kauniisti kirjoitettu ja kaunis on myös uusi neule!!
Elli-sisko

Lilja kirjoitti...

Elli! <3 Jota ilman en olisi tässä tilanteessa!

Anoomi kirjoitti...

Oi kuinka ihana neule! Sopii sinulle mainiosti! :)

Lilja kirjoitti...

Kiitos, Anoomi! :)