tiistai 10. joulukuuta 2013

Sukkaa

Opiskelijakämpässämme on hieman ahdasta, joten monta isoa käsityötä ei voi olla kesken samaan aikaan. Nostan ompelukoneen kaapista ruokapyödälle kun ompelufiilis iskee, ja silitysrautakaan ei oikein ole löytänyt hyvää paikkaa. Tämän takia yritän ommella projektit heti valmiiksi, vaikka se on vahvasti luonteeni vastaista (olen ikuisuusprojektien kuningatar).

Ompeluprojektien takia en ole juuri ehtinyt enkä pystynyt neulomaan. Kerron melko kunnianhimoisista ompeluprojekteista myöhemmin lisää, sillä nyt esittelyyn pääsee tuttavien 50-vuotislahjat.

Lupasin jo kesällä neuloa 50-vuotiaille villasukat. Villasukkalahjakorttiin turvaudun usein, kun viime hetken paniikissa yrittän keksiä mukavan lahjan - mutta yleensä toteuttaminen lykkääntyy, niin kuin tälläkin kertaa. Kun pääsin vauhtiin, sukat valmistuivat kuitenkin pikavauhtia.


Lahjan saajat olivat hyvin tyytyväisiä siitä, että he saavat kerrankin mittatilaussukat. Tilasin mitat kummaltakin, ja hyvä niin, sillä miespuolisen lahjottavan jalka oli pitkä ja kapea, kun taas naispuolisen lyhyt ja leveä (kuvassa omat pienet ja kapeat jalat. Alla hyvin paksut villasukat ja löysää sukkaa silti havaittavissa).

Lankana kummassakin parissa on seiskaveikka. Neuloin ensin viininpunaiset sukat, jonka jälkeen käytin jämät toisien sukkien raitoihin. Näin sain kerän harmaata lankaa riittämään, vaikka ehdin huolestua, ettei lanka riittäisi.


 Viininpunaisissa naisten sukissa on silmukoita melkein yhtä monta kuin miesten sukissa, ja varressa niitä on saman verran kuin miesten sukissa, sillä lahjottavien nilkkamitat olivat jotakuinkin samat. Kavensin siis pois osan silmukoista pitsikuviossa, jotta varsi olisi tarpeeksi väljä. Tein yläreunaan ainaoikeata ja varren alaosaan viisi kierrosta takareunasta neulottua resoria, ettei varsi olisi kuitenkaan ihan lötkö. Jotta sukka istuisi leveään jalkaan ja nilkkaan, neuloin tavallista pidemmän kantalapun, ja näin myös kavennusosa on melko pitkä. Kummassakin parissa on vahvistettu kantalappu ja pyöreä kantapää, ja sädekavennus.

Sukat, joissa ripaus pitsiä

Ohje: ei ole, silmukkamäärä varressa 56 ja jalkaterässä 52, projekti Ravelryssä
Lanka: Novitan 7 veljestä, n 135 g
Puikot: 3,5 mm

Harmaita sukkia en ala esitellä sen enempää. Mainittakoon vain että kokeilin vahvistetun neuleen jatkamista myös kantalapun jälkeen. Katsotaan onko tämä hyvä käytössä. Minun sukkani kuluvat ensin kantapään alta puhki, mutta ehkä kävelen jotenkin hassusti?


Olen minä vähän muutakin neulonut, tässä pieni vinkki! Hyvää joulun odotusta kaikille, älkää ryhtykö liian kunnianhimoiseen joululahjojen tekoon! ;)2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Juuri noin minäkin olen tehnyt kantapäälle, l. jatkanut vahvistusta pohjaan. Olen viime aikoina ottanut vielä pari silmukkaa kantapään moemmilta puolilta lisää vaihvistettavaa jalkapohjaa.

Lilja kirjoitti...

Kiitos kommentista! Pitää kokeilla sinun tapaa! :)